Fånga hundar med lasso


SKK skriver om tvättade handlingar i Polen och veterinärförbundet om rabiesfall och Jordbruksverket verkar ha lagt ner sin verksamhet som en följd av sin effektivisering 😄. Men det är så här att vi svenskar har blivit bortskämda under många år när kraven på införsel lättades upp. Ett rabiesfall så blir det svårare igen. Regler finns av en anledning och de ska följas.

Jag har planerat för boende i samband med utställningsr utomlands. Tack Senad för ett av dessa 😊. Försvåra inte för oss som vill ställa ut utomlands eller importera hundar . Tro inte att det är ”familjen Svensson” som köper hundar med tvättade papper från Polen. För några år sedan fick SKK utföra härstamningskontroller på Fransk bulldog för valpar köptes billigt i Polen men registrerades med uppfödarens egen valpkull och fick på så vis valpen en stamtavla och kunde säljas för dyra pengar. Valpens papper tvättades på plats i Sverige på det sättet. Den valpen var inte införd enligt reglerna och den hade fel härkomst dessutom. Svenska uppfödare var det här. Jag gick kurs med en svensk uppfödare av Fransk Bullldog som berättade att det hänt mer än en gång och de som körde by the book kände en uppgivenhet. 

Jag har uppfödarkollegor som tackat nej till hundar från exempelvis Ukraina då oseriösa uppfödare inte vill behålla valpen tills den uppfyller kraven på införsel till EU utan de har glatt sagt att de ”löser” det genom att hunden får polska papper. Mina uppfödarkollegor som har olika raser har dragit åt sig öronen och vänligt men bestämt tackat nej. Jag trodde inte det var sant när jag fick höra talas om det för några år sedan. Som SKK skriver, träffa mamman till valparna. Då vet man i vilket land hon fött valparna så är det ur världen och man blir inte lurad.

Jag har vänner som importerade hundar med de gamla införselreglerna och fick ha hundarna i Danmark eller Finland i ett par månader innan införselkraven för hunden var uppfyllda. Visst kostade det dem pengar men alla säger samma sak, att de struntar det kostade men de tappade månader av viktig socialisering. En del fick nästan fånga hundarna med lasso. En del fick hundar som endast fungerade med den egna raser för den hade aldrig på 10 månader sett en hund av en annan ras. Sätt oss inte i den situationen i framtiden! Låt oss svenska uppfödare behålla vårt goda rykte. Låt utländska uppfödare som är oeriösa få ihop pengar till sitt levebröd på annat sätt.

Jag kan rekommendera engelska Wallander på TV4. Jag trodde inte på en engelsk version och fick för mig att den skulle jag inte gilla men så fel jag hade. 


Pratade raser igår med en kompis. Om man skulle skaffa en annan ras än den man hade. När jag blir gammal ska jag ha en Affenpinscher och fram till dess dvärgschnauzer peppar&salt men jag tycker dessa av den mindre varianten är fina. Ska man ha en sån måste jag förmodligen skaffa mig en man som jagar och det går fetbort, ha ha ha. Det är en jakthund och skulle alla gånger bli olycklig som sällskapshund. Jag jobbade som ringsekreterare åt Bassetklubben för ett par år sedan och det fanns flera fina bassetvarianter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s