En snygg hund är inte detsamma som en snygg dvärgschnauzer

Att ha akvarium är både kravfyllt och kravlöst. Det kravfyllda innebär att vattenvärden och sammansättningen av invånarna måste vara bra. Det kravlösa ligger i att de som vill yngla av sig får göra det. Jag måste inte selektera bort avelsdjur. Jag vet de som föder upp körsbärsräkor exempelvis sorterar bort dåliga färger osv. Det behöver inte jag tänka på för jag säljer inget. Nu råkar mina röda körsbärsräkor komma från en bra stam så än så länge har avkommorna också en vacker röd färg. 


Det är väl det här som gör att det känns som en riktig hobby till skillnad mot hundar. I hunduppfödning måste jag kunna anatomi, jag kan inte ta genvägen genom att idiotförklara domarna. Domaren är inte en rekvisita i ringen under tiden jag ska få visa upp mig i ringen i ett eller två vänstervarv. Akvariefiskarna behöver jag inte granska och selektera. 


För mig handlar både hundutställning och dess avel om att selektera. Ska alla hundar som är framgångsrika på utställning gå i avel. Efter en utställningshelg skulle flera uppfödare använda en hane som var fantastisk. Höll jag inte med om att den hunden var fantastiskt. Jag vill inte säga något negativt om andras hundar utan ställer istället motfrågor, har hunden vinklar, är hundens hårstrån bandade, är gul och brunt godkända färger på peppar/salt, var ska skulderbladen sitta bakom öronen osv. Vi måste lära oss anatomi och sluta tjusas av en snygg hund. En snygg hund är inte detsamma som en snygg dvärgschnauzer. Nu finns det mycket annat att ta hänsyn till i avel men nu håller jag mig till det exteriöra. Mina hundar är inte perfekta men det är ingen annan dvärgschnauzer heller oavsett vad ägare/uppfödaren själv vill framhålla. Därför måste du själv lära dig anatomi & rasstandard och vara kritisk. Då är det skönt med akvariefiskar och bara vara. 


En mycket duktig uppfödare sa att man får aldrig tappa typen. Typen är det som är breed essence. Det är typen som skiljer våra rashundar från blandrashundar. Det finns fina blandrashundar men de har ingen typ utan det har rashundar eller borde ha det i alla fall. Såna kloka ord värmer min själ!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s