CACIB

CACIB är ett internationellt certifikat och när hunden vunnit (ej arbetande ras) så får de titeln Championat Internationel de Beauté (förkortas C.I.B.) 

Så här står det på SKKs hemsida om vilka som kan tävla om CACIB. 

Om CACIB ska delas ut bestämmer domaren. Det är alltså inte ett måste stt dela ut CACIB utan domaren kan hålla det till skillnad mot vårt nationella cert. 

CACIB och reserv-CACIB delas ut bästa hane och andra bästa hane om de är berättigande att tävla om CACIB. Hundar som redan är C.I.B tävlar om CACIB. Om Torsten blir bästa hane så får han CACIB och det går vidare sen hos FCI till den andra bästa hanen om den är berättigad att tävla om CACIB. Är även den hanen C.I.B så går det inte vidare. Ett CACIB kan aldrig gå till någon annan hund än den som fått reserv-CACIB. Om någon funktionär eller arrangör påstår att det vandrar vidare till den som står bakom hunden med reserv-CACIB så är det fel. 

Exempel; Torsten och Fido är båda C.I.B. och är berättigade att tävla om CACIB. Torsten blir bästa hane och Fido andra bästa hane. Domaren delar ut CACIB och då går det till Torsten och reserv-CACIB till Fido. Tredje bästa hane som heter Pluto som också har rätt att tävla om CACIB får inget CACIB i efterhand för han har inte fått reserv-CACIB. 

Om Torsten tävlat som veteran och så får Fido CACIB i ringen och Pluto får reserv-CACIB. Men om Pluto vore junior så hade han inte varit berättigad till reserv-CACIB och då går det till 4-bästa hanen om den är berättigad.

Krångligt? Kom bara ihåg att om hund som tävlar i junior eller veteranklass tävlar inte om CACIB och CACIB vandrar bara till den som fått reserv-CACIB. 

Att bli internationell champion är inte enkelt och man ska vara bland de bästa för att få det här championatet som är lite extra. 

Om du vinner reserv-CACIB och du vet hunden som fått CACIB är kvalificerad för C.I.B kan du ansöka om hos FCI att omvandla din hunds reserv-CACIB till ett CACIB. Blankett finns hos FCI. Du behöver alltså inte vänta på att den hunden ska få sitt C.I.B bekräftat av FCI. Spar katalognummer på din hund och vinnande hunds. 

Om Torsten eller Vera vunnit CACIB på utställning nu när de är C.I.B så har jag gett bort rosetten till den som fått reserv-CACIB. Man måste inte göra så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s