Fyll i en hälsoenkät för din dvärgschnauzer

Dvärgschnauzerringen arbetar just nu med att uppdatera RAS (Rasspecifika strategier). Fyll i en enkät för din dvärgschnauzer (en för varje hund). Den går snabbt att fylla i:

 http://www.dvargschnauzer.se/enkaumlt-hundaumlgare.html
ÄR FÖR ALLA SOM HAR DVÄRGSCHNAUZER OAVSETT OM MAN ÄR MEDLEM I KLUBBEN ELLER EJ!

Jag är för friska dvärgschnauzer så för mig var det självklart att klubben skulle få länka till enkäten i FB-gruppen ”Dvärgschnauzer i bild” som jag administrerar. Hälsa är viktigt att klubben får hjälp med att sprida informationen för att så många som möjligt ska kunna nås av enkäten. Vem ska annars få koll på läget av rasen om klubben inte gör jobbet? Att lägga en länk på en FB-sida medför inte att gruppens sida får virus men är man orolig för det så kan man hänvisa i text till Dvärgschnauzerringens hemsida. Självklart vill vi ha friska dvärgschnauzer men då måste vi först få ett nuläge och det får vi med en enkät. 

RAS handlar om att samla in fakta, göra en kartläggning av läget när det gäller de fem benen (historik, hälsa, exteriör, mentalitet och population). 

Försäkringsstatistik är en del i hälsodelen och en annan del att fånga upp signaler är genom en enkätundersökning. Utifrån det kan klubben tillsammans med uppfödarna komma överens om mål och strategier (en plan med aktiviteter för att nå målet). 

Om alla vi uppfödare skickade mail eller SMS till våra valpköpare/fodervärdar med en länk till enkäten och bad om hjälp så skulle vi få en riktigt stor svarsfrekvens. 

Alla hundar drabbas av sjukdom. Sjukdomar som vi kallar för rastypiska är sjukdomar där hundrasen drabbas i högre grad jämfört med andra raser. RAS får ofta skäll i hundvärlden för att det är sjukdomsbaserat men hälsa är en del av fem delarna. 

Att uppdatera var femte år är enligt min uppfattning för ofta men eftersom det här sker på ideell basis så blir det ofta förseningar i arbetet och då är det väl klokt att planera med femårsintervaller. Arbetet med att följa upp ska ske årsvis av klubbarna och redovisas i verksamhetsberättelsen till klubbarnas årsmöten. 

Fyll i, fyll i och fyll i 😊. 

Ps. Dvärgschnauzerringen har en sida på FB som man kan gå i och gilla 😊. 

2 reaktioner på ”Fyll i en hälsoenkät för din dvärgschnauzer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s