Kejsarens nya kläder

Kan en hane eller tik (tikar är begränsade med 5 kullar enligt JbV oavsett om rasens RAS-dokument säger färre) som lämnar bra användas mer i avel än andra? Alla hundar bär på sjuka gener så när något händer så är det betydligt fler i populationen som påverkas om hanen använts mycket. Återgiven ”alla äggen i en korg”. 

Det finns inte en hane som är så bra som individ exteriört eller mentalt som gör det ”ursäktligt” att använda för tätt eller mycket i avel. Vill man köra på så gör det men det krockar med en av grundprinciperna för hälsoarbetet, matadoravel. Inget är svart eller vitt och alla gör som de vill men historiskt har ju alla hanar som matadoravlats höjts till något ”extra” och tillfört ”extra”. Några har säkert hållit med om resultaten och andra har tyckt att det varit ”kejsarens nya kläder”. 


Vi har historien som facit hela tiden. Med det menar jag inte att man skulle ha vetat att något skulle eller kan bli fel utan mer förstå vikten av att hålla oss till grundprinciperna eftersom vi inte har någon kristallkula. 

En vän påtalade något mycket klokt efter mitt förra blogginlägg, tikägarna också ett ansvar och jag håller med. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s