Sen när är inte pälsen en funktion för våra trimraser?

Nu tunnas det ur med hundutställningar vilket är lite tråkigt men välbehövligt med vila 😄. Pälsvården fortsätter dock 😊. Mina hundar kommer ni aldrig se i för kort päls.

En domare som fler borde ta efter när det gäller bedömning av päls och färg på peppar & salt är Ann-Christine Johansson. Det finns fler domare vill jag påpeka som dömer som Ann-Christine Johansson men att jag skriver om just henne var att hon gav öppen kritik båda gångerna hon dömde min färg i år.

Det gör ont varje gång i min PS-själ när domare tycker hundar som kommer i korta pälsar helt utan underull och är helt gula eller bruna i pälsen är i päls. Hur ska det leda utvecklingen i rätt riktning av sträva pälsar med korrekt bandning av peppar & salt färgen. Vi utställare ansvarar för vilka hundar domaren får döma och domaren ansvarar för bedömning så det är ett samspel för tillsammans förvaltar vi en ras.

Jag fattar inte vad som ligger till grund för uttrycket ”utmärkt päls och färg” när en hund har 5 mm kort päls, ingen underull och genomgående har svarta och bruna täckhår på kroppen samt bomullsmjuka benhår. Sen när är inte pälsen en funktion för våra trimraser? Flera tillfällen ser jag att hundar får den här bedömningen.

Ann-Christine Johansson gav very good till hundar med kort päls och/eller hade fel färg med motiveringen att en dvärgschnauzer peppar&salt är en trimras och ska ha pälslängd, underull och rätt pälsfärg (trefärgade). Så gör man en rasen en tjänst. Det är det vi behöver, inga björntjänster. Det handlar inte om att hunden ska vara hunden topptrimmad, det är ingen trimtävling. Jag bryr mig inte om domarna premierar upp hunden för att den har annat som är bra men skriv inte utmärkt päls och färg.

Gerard O’Shea sa en gång på en anatomikurs, i bilen har jag en rottweiler. Den är så rastypisk och så listade handuppräckning flera bra egenheter för hunden. MEN den har ett fel, den är prickig. Nu hade inte Gerard en prickig rottweiler i bilen men han beskrev den viktig karakteristiskt egenskap som påverkar helhetsintrycket, färgen. Vilken domare skulle skriva utmärkt färg på Rottweiler om den inte var black and tan?

Vill man inte trimma så finns det andra raser som till exempel Dvärgpinscher. Jag mötte en uppfödare för ett tag sen som sa, nej päls och trimning var inte hennes grej så hon har slutat med dvärgschnauzer och har börjat med Dvärgpinscher och är jättenöjd.

Under hösten ska jag gå igenom domarna jag ställt för de senaste åren och helt enkelt sluta ställa för dem som inte jobbar som Ann-Christin Johansson. Hans Rosenberg skrev i sin artikel om att inte döma domaren på livstid och jag köper allt han skriver där men det kostar för mycket tid för mig att lägga mina helger på domare som inte dömer pälsraser enligt rasstandard.

2 reaktioner på ”Sen när är inte pälsen en funktion för våra trimraser?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s