Nörda igenom rasstandard

Nästa hundutställning blir SSPK i Eskilstuna. Då ska jag titta på 50 peppar & salt 😊. Vi har tyvärr ingen homogen ras men det beror på att vi tolkar rasstandard olika och fokuserar på olika saker. Vi bor inte i Nordkorea tack och lov. Men uppfödarmöten med anatomi och exteriör skulle vara roligt. Där vi kan få diskutera innebörden i vår rasstandard i workshops. Vad menas med marktäckande steg, vad menas med parallella plan i huvudet osv. Inte bara en vanlig anatomiföreläsning utan verkligen nörda igenom vår egen rasstandard.

För några år sedan ställde jag för en engelsk domare och var lite skeptisk innan för jag är djupt allergisk mot den engelska versionen av dvärgschnauzer. Den här engelska domaren kunde vår FCI-standard. Not a terrier var ett uttryck hon använde när hon jämförde våra hundar med rasstandard. Det ska inte finnas något terrierlikt över våra dvärgschnauzer.

Exempelvis ska en dvärgschnauzer vara kompakt. Lika hög som den är lång. Dvärgschnauzern ska INTE vara cobby. Cobby och kompakt är inte samma sak. En dvärgschnauzer ska inte heller vara kortare än den är hög, blir genast en lakelandterrier. När man mäter kvadraten så måste man veta riktpunkterna som man mäter mellan vilken missas ofta. En hund med vinklar kallas lång men det beror ju på att riktpunkterna missas 🙈. Igår såg jag några peppar & salt med rena färger, dvs innehöll inte färgerna brunt eller gult utan bandade svart och vita strån, lycka ❤️😘.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s