Vad kostar valpen

Min förra kull (Läskedryckskullen) föddes 2013 och jag pratade imorse med en kompis om valppriser. Jag är lite ringrostig vad gäller rimligt valppris. Prissättningen är fri men för mig känns det bäst om priset är rimligt.

Vi som är registrerade uppfödare i Svenska Kennelklubben (SKK) säljer valparna enligt kennelklubbens standardiserade köpeavtal som sällskapshundar (mellan uppfödare och valpköpare). Inga krav som inskränker på säljarens rätt får skrivas in i avtalet då hamnar vi i disciplinnämnden.

Jag älskar den här bilden på Vera när hon travar (inte springer, big no no).

Ett högt valppris garanterar inte en bättre valp. Säljer man en valp så kan man inte lova en massa, det kan bli dyrbart för uppfödaren när valpköparen visar att varan inte levt upp till det som utlovats. Meriter och rosetter ärvs inte ner även om det skulle vara bekvämt 😄. Skulle jag försöka ta samma höga pris som man gör för vissa blandraser så skulle jag nog få alla valpar osålda 😂. De med blandraser är bättre på falsk marknadsföring och det är inget som en seriös uppfödare vill syssla med.

Överdrivna valppriser kan säkert människor med stora plånböcker betala men de är inte automatiskt bättre eller ens bra valpköpare.

Ordspråkskullen – Ciara

Skulle någon som idag som ställer ut säga, att jag är intresserad så skulle de bara få köpa en valp om jag tycker den håller för utställning. Det är kul om någon vill ställa ut och bor man i hyfsad omnejd så trimmar jag självklart. Men här måste man som uppfödare vara lite kritisk mot sin egen uppfödning och inte sälja en hund av sällskapskvalitet till någon som vill ställa ut. Jag övade på min birma Helmer som jag köpte som sällskap och det har varit guld värt och han han hälsar att han blev grand internationell champion 😻😻😻. Den skillnaden mellan sällskap och utställning kan man avgöra som uppfödare. Är det så jag tror att de inte kommer hålla för utställning hänvisar jag hellre den valpköparen till en annan uppfödare även om jag har osålda valpar hemma.

Kamera-kullen

Valpar är alldeles underbara. Det doftar så gott om dem de första veckorna. Vi får se vad birmakillarna kommer att gilla valpar, det blir premiär för dem 😄.

2 reaktioner på ”Vad kostar valpen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s