Nörda i exteriör

Jag hade tänkt följa med till Norrköping idag på hundutställning och titta men jag fixar inte värmen 💣. Jag får nöja mig med att vara hemma och ta det lugnt med ett ritblock och planera för växter istället.

Det här fina diplomet fick Helge (CH. Taropaves Van Halen JW) häromdagen 😊. Det är inramat nu tillsammans med de andra.

Vill man nörda i exteriör så kan man gå in på Andrew Brace på fb 😊. Så mycket klokt att läsa och reflektera över för alla oss som föder upp. Det är därför det är så bra med utställningar. Då kan man se andra hundar i rasen och då framförallt hur de rör sig. Det går inte idag att avgöra på en bild hur en hund ser ut, dvs vi kan inte sitta hemma och basera vår avel på bilder.

Snygga valpbilder lockar mig inte för jag vet att det är sällan de lever upp till dem när de kommer ut i juniorklass och i öppen klass är det inte samma hund längre. En valp som har frambenen under hakan kommer ha det som vuxen också. Många fascineras över en snygg topline men om frambenen sitter under hakan finns det ingen balans. Ibland pratas det mer om topline istället för en korrekt skuldra. Det finns hundar som har snygga topline men de är trots det felkonstruerade. En hund med frambenen under hakan kan ha en snygg topline men vad är den värd när skuldran är fel och det blir ingen bra front. Det här med frambenens position tar Andrew Brace upp. Det är det första jag tittar på när jag ser en hund. Är frambenen under hakan så är det inte intressant i avel för min del och jag blir lika konfunderad varje gång domarna premierar såna hundar.

Våra dvärgar ska heller inte ha en topline som en dobermann. En del ställer hundarna i uppförsbacke för att få en snygg topline eller drar ut bakbenen så de slutar i Tokyo. Men en välkonstruerad hund kan fotas på jämn mark med bakbenen i normal position. Det är inte bara kunskap om anatomi som krävs utan också att man synar ”fototekniken”.

Jag vet inte hur många bilder jag sett på dvärgschnauzer och sen sett dem live och då ser de helt annorlunda ut. Jag förstår om man importerar att man inte sett så många i den stamtavlan live men de svenska hundarna har vi inom räckhåll. Jag är så glad över att ha träffat och känt igenom Teklas släktingar. Photoshop kan ju förbättra bilder så det är viktigt att se hundar på riktigt.

Det är bra att läsa rasstandarden om och om igen innan man förförs av bilder. Man kan se en snygg hund när man ser en bild absolut. Men är det en dvärgschnauzer så som vår rasstandard beskriver? En dvärgschnauzer är en ras utan överdrifter.

Men idag hoppar jag över utställningen trots att jag missar en massa hundar och önskar alla en bra dag med fina resultat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s