Varför säljer vi till sällskap

Som uppfödare i SKK har vi standardiserade överlåtelseavtal som ska användas enligt grundreglerna när uppfödare säljer till valpköpare. Då är det konsumentköplagen som gäller. Här anses man inte vara jämlika som parter utan köparen är i beroendeställning till säljaren. Avtalen som används har ”till sällskap” förtryckt. Det innebär att uppfödaren säljer en valp som ska hålla för funktionen sällskap. Blir pälsen för mjuk eller får fel färg så håller hunden för sällskap. Blir den 10 cm högre än vad rasstandard säger så håller den för sällskap.

Det är något att tänka på så man inte lovar guld och gröna skogar med sånt man faktiskt inte kan lova. Jag som uppfödare har förväntningar på en kull men förväntningarna kan jag inte föra över till valpköparen eftersom jag inte kan lova att det blir som jag tänkt. Vi pratar om valpar som levereras vid 8-9 veckor. Ska man lova mer får man behålla dem till de är 8-9 månader.

Torsten och Vera, oskrivna blad som valpar och multichampions som vuxna. Jag hade förväntningar utifrån stamtavlan givetvis som de med råge uppfyllde.

Självklart om det är en valpköpare som är intresserad av utställning så får de en bra valp som man tror skulle hålla för det. Har man ingen i kullen som man tror håller för utställning så skickar man valpköparen vidare.

Torsten och Vera

Att man säljer till sällskap innebär inte att ägaren inte får använda hunden i avel. Jag brukar be mina valpköpare kontakta mig om det skulle vara aktuellt. Inte för att jag ska bestämma för det får jag inte men däremot kan jag hjälpa till med stanmtavleanalysen. Jag säljer till människor som jag har förtroende för och de har förtroende för mig. Annars får det vara.

Jag läser ofta på kattforum att katter sålda till sällskap ”måste kastreras”, ”får inte användas i avel” och ”får inte ställas ut”. Alla tre är fel och inskränker på äganderätten. Det är ju jättebra att man som säljare informerar om vikten av att kastrera för katten och familjens eget välmående. Är det katter som inte lämpar sig för avel så förklara varför. Inte ställas ut…ja har katten tre ben kan den inte ställas. Informera om det är så att katten har exteriöra fel som exempelvis en birma utan något vitt på tassarna. Man säljer till den msn har förtroende för och köper av den man har förtroende för.

Återigen min första birma, såld till sällskap och han blev GIP. Badad och fönad till max 😄. Vilken fantastiskt bra övningskatt han var. Tack vare honom fick SVERAKs organisation en ny utställningsintresserad medlem 😊.

Säljer man till uppfödare finns inget standardiserat avtal utan då får man upprätta eget. Där kan man avtala hur man vill då det är köplagen som gäller. En lag där båda parter anses jämlika. Här kan man lämna garantier och komma överens om ersättningar om garantierna inte uppfylls.

– – –

Från SKK

När uppfödare säljer till valpköpare

Sålt är sålt

När en hund säljs ska köpeavtalet användas.

Köpeavtalet innebär att äganderätten till hunden övergår till köparen utan inskränkningar. Tänk på att om två personer köper hunden tillsammans ska båda personerna stå på köpeavtalet och underteckna detsamma. Om det blir ont om plats kan en bilaga användas för att få med samtliga uppgifter på köparna. Det är inte tillåtet att skriva in klausuler om att uppfödaren behåller avels-, tävlings- eller utställningsrättigheter för hunden eftersom de inskränker köparens fulla äganderätt. När valpen/hunden är såld är det enbart den nya ägaren som har rätt att bestämma över den. Om en uppfödare ändå skriver in villkor om exempelvis avel strider det inte bara mot SKKs grundregler utan det är också troligt att villkoren vid en tvist i domstol bedöms som oskäliga och därför ogillas.

År 2015 valde SKK att ta bort återköpsklausulen på köpeavtalet, då klausulen ofta ledde till tvister mellan parterna. Tidigare tecknade återköpsklausuler är givetvis gällande mellan parterna. Uppfödaren har då en skyldighet att återköpa hunden, om rutan ”Återköp” är ikryssad. Hur stor summa som ska återbetalas regleras på avtalets baksida. Uppfödaren kan aldrig på eget initiativ ta tillbaka hunden. Trots att klausulen togs bort finns beloppsrekommendationen kvar, som en indikation på lämpligt pris utifall att säljare ochköpare är överensom atthundenska återköpas av säljaren.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s