Borde vara vår bibel

Jag läste en artikel imorse som Mia delat. Den handlade om hur en ras ändras utan att rastandarden ändras. Det ger en lite att tänka på.

För många år sedan var jag på en föreläsning av domaren Kenneth Edh (som tyvärr inte finns i livet längre). Föreläsningen handlade om vad som styr våra hundars utseende. Vad tänker du på om du får frågan, vad styr hur våra hundar ser ut?

Själv tänker jag, rasstandarden. Men efter hans föreläsning så var det nio punkter till.

Självklart ska rasstandard styra men efter Kenneth Eds föreläsning så blev vi varse om att vi styrs av annat också medvetet/omedvetet. Jag ska se om jag hittar igen mina anteckningar för då ska jag renskriva dem.

Det går mode i raser. I vår ras är det mode med superkorta pälsar och så länge det premieras så fortsätter det. Peppar och salt behöver inte längre ha trefärgade strån, vad händer, vad lärs ut? En eloge till domare som håller fast vid det som är karaktäristiskt för en ras.

Jag har fått lära mig att inget döljer en mjuk päls så bra som för korta pälsar. Ett annat mode i vår ras är att hundarna inte ska ha vinklar. Istället sparas det en solfjäder i fram som ska ge intrycket av att det finns något där. Vinklar behövs även för få att marktäckande steg. Jag har skrivit det förut men få dvärgar idag har marktäckande steg. Hundarna rusar fram i ringen med korta steg som är ineffektiva. Istället för att trava effektivt varv efter varv. En dvärgschnauzer är bara dvärg till namnet och inget mer. Det står uttryckligen i standarden i avsnittet om helhetsintrycket;

”Dvärgschnauzern skall vara strävhårig, liten, kraftig, elegant, snarare kompakt än smäcker. Den skall vara en förminskad avbild av schnauzern utan att ge ett dvärgartat intryck.”

Jämför pälsen och färgen på dvärgschnauzer p/s och mellanschnauzer p/s. Det är bara måttförhållanden som skiljer våra två raser åt i standarden ändå döms de olika. Varför prioriterar vi uppfödare olika inom rasen och också olika jämfört med schnauzeruppfödare. Är det för att vi inte pratat om rasstandard tillsammans under alla år?

Och ingenstans i rasstandard står ordet cobby. Ordet cobby ger mig rysningar när vi pratar om dvärgschnauzer. En perser är cobby vilket är något helt annat än kompakt och dessutom enligt perserns rasstandard. Att använda fel ord när en hund beskrivs hjälper också till att felaktigt tolka rasstandard.

Det Kenneth Edh mer tog upp var hur mode påverkar inte bara exteriören utan även trimning/klippning. Framgångsrika hundar som trimmas eller klipps på ett visst sätt tar andra efter. Om det finns en framgångsrik hund i ringen så lockas många att para med den eller pappan till den. Ofta sker det här utan att man tänker på rasstandard.

När det diskuteras exempelvis svansar så blir det upprört och det blir mycket ”jag tycker” men ingen hänvisar till rasstandard.

Vad jag tycker oavsett vad om en ras spelar ingen roll när vi har en rasstandard som borde vara vår bibel.

Återigen så ingen tror något annat 😄. No dog is perfect, not mine and not yours 😊.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s