Trimma rullande päls

Man kan trimma på olika vis. Antingen så trimmar man ner pälsen. Det vill säga du drar bort all päls så det kommer en ny kort päls men där alla stråna lika är långa och det är inte rullande päls. Den ”nya” pälsen finns inte på alla hundar för det krävs bra pälskvalitet. Men återigen det är inte rullande päls.

NOW’16 C.I.B NORDUCH RUCH SKBV Brackets Halla Ballou ”Torsten”. På den här bilden vara han 4,5 år och haft rullande päls utan någon nerdragning sen liten.

På rullande päls har du flera lager päls. Lager innebär att hårstråna har olika längder. Och du plockar av det längre lagret och har flera lager kvar.

Du får fram rullande päls genom att plocka av de längsta stråna varje vecka. Håller man en hund i rullande päls kan du anmäla och ställa ut den när som helst eftersom den då alltid kommer vara i päls. Trixet många känner är hur mycket ska jag plocka, mitt råd är att plocka lite mer än du tror.

Drar du ner hunden så får man planera sina utställningar men med rullande päls har du en päls i kondition hela säsongen år ut och är in. Det går inte att köra att man plockar varje vecka ibland och sen dröjer det tre veckor och sen en vecka efter det och sen vänta i fyra veckor. Det som krävs är att man avsätter en kväll i veckan för trimning. Vill man så kan man trimma rullande päls varannan vecka eller var fjärde vecka eller var åttonde vecka. Det är regelbundenheten som är viktig. Kör man varannan vecka ja då avsätter man till exempel tisdagkvällar varannan vecka.

Torsten och Vera som är födda hemma hos mig har haft rullande päls sen de var i valplådan och har aldrig trimmats ner inte ens mellan utställningssäsongerna. I vinter/vår har jag inte kunnat trimma mina hundar så i somras trimmades de ner och jag har börjat om med rullande päls. De har toppkvalitet på sina pälsar men i och med att jag plockar på dem varje vecka så trimmas övergångarna ofta och jag använder sax minimalt. Ju längre tid du har mellan tillfällena desto mer sax behövs. Lite längre fram ska jag skriva ner ordentligt hur jag gör. Just nu försöker jag att ha max två bollar i luften och inte förta mig 😀. Benhår trimmas inte lika ofta som kroppen men det kan vi ta i ett annat inlägg 😊.

Var och en gör som den vill men rullande päls är inte att dra ner hunden så den har ETT lager.

Till hösten kommer Mush Vaisto med nyheter 😊. Handtagen på kartongerna blir jättebra, toppen! Det är inte bara trimning som gör hunden utan även mat & motion.

1,2 mil avverkades igår imorse, lite skillnad mot för sju månader då 120 meter var målet 😂. Nu känns det som man är på banan när det gäller att promenera.

På Hund & KattSpecialisten köpte jag mirakelkam, kattsand (Ever Clean) och en hårfälla till hundarna/katternas badkar. Jag köpte även en annan sak men det får ni vänta lite med att se 😊.

Helge

Jag ser fram emot hösten då det kommer att hända flera roliga saker 🤗.

Nu har det slutat att ösregna så nu blir det promenad 😊.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s