Selektering är ordet

Om jag bara skulle ha EN hund och inte ha uppfödning så skulle jag ha en mellanschnauzer. Nej, inte dvärgschnauzer för det är för lite med en då. Mellanschnauzer heter sedan några år tillbaka Schnauzer men jag säger fortfarande mellan 😊.

Jag har följt mina vänners resa med att föda upp svart mellanschnauzer. Om jag skulle sammanfatta deras avelsplanering med ett nyckelord så är det med ordet selektering. Med ordet selektering menar jag att man som uppfödare väljer bort avelsdjur som inte håller måttet. Man tar inte två kullar på ev fodertik bara för att få det att ”gå ihop sig”. Hundar man har hemma används inte heller i avel om de inte håller måttet. Alla uppfödare värderar sitt eget mått. Jag vet Velvet Dandy’s mått och fler hundar har selekterats bort i avel än de som har använts i avel. Det har inneburit att deras väg med svart inte varit rak utan krokig med blod, svett och tårar. Jag har följt deras väntan på en valps utveckling till vuxen hund och sett deras besvikelse när det sen inte blev som det var tänkt. Men besvikelsen har aldrig ruckat en millimeter på deras beslutsamhet att få fram svarta mellanschnauzer som håller deras mått. Prata gärna anatomi med VD 😀. Ordet rastandard kommer de säga flera gånger. Man kan inte föda upp hund efter eget tycke och smak.

Nu skriver jag om VD men det är för att jag känner dem. De uppfödare som ligger i topp med sina raser och tävlar på topp mot andra uppfödares hundar i grupp- och bisfinaler under flera år gör det inte för att de har haft tur. De har alla haft motigheter och fått släppt en linje eller fler. Men jag tror, utan att känna de uppfödare, att de också har selekterat.

WW’17 Velvet Dandy’s Fafner ”Nero” i lördags BIS-vinnare på SSPK Högbo och igår BIG-1 och BIS-2 på kennelklubbens utställning i Högbo

Framgång väcker ibland avund och elaka tungor. Men står man vid ringside och är avundsjuk/elak så kanske man kan jämföra de val man gjort i sin uppfödning och jämföra med dem som ”alltid” är på topp. Granskar man sina avelsdjur med samma höga mått, är man hemma på sin rasstandard, har man vänner som hela tiden säger oavsett vilken hund man har att den är fantastisk osv. För VDs vänner kliar dem inte på ryggen med smicker och lovord.

Det är för enkelt att ”skylla” uppfödares framgångar på den här nivån i flera år. På snördomeri. För i grupp- och BIS-finalerna är de andra knappast okända för domarna. Framförallt är det nog en bra grund att inte ha sin identitet i hunderiet, passionen absolut. Det underlättar att glädjas med andra. Nu har jag ägnat mig åt exteriören men de jobbar också på att hundarna ska vara fantastiska familjehundar, vem vill leva ihop med en vacker idiot 😆.

Nya svarta från VD står redo;

Här Maria T och Veronica med en varsin svart VD-Schnauzer. BIR-valpen blev också BIS-valp i lördags.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s