Min start

Igår morse såg min start på måndagen ut så här 😊. Inte ett moln på himlen och det var helt knäpptyst i skogen. En härlig start på veckan.

Jag har anmält Tekla till Sundsvall och det blir första gången hon tävlar i championklass. Jag ogillar att man inte får byta klass längre när hunden blivit champion. Ska vi bli mer likt kontinenten så ska vi även slippa CK-systemet.

En del domare oavsett vilken kvalitet de har framför sig kör att endast klassvinnaren får CK. Det ska vara återhållet men om kvaliteten finns där så måste ju även CK-utdelningen finnas där. Domare som är mer trygga med den ras de dömer ger CK till de hundar som ska ha det. Ett CK till klassvinnaren oavsett att fler hundar i klassen håller måttet är ju som när man gick på gymnasiet. Det var typ bara max två som fick högsta betyget femman i ämnet. Sorry om du hamnade i en klass med hög kvalitet på elevernas kunskap, femmorna räckte inte till utan då fick du nöja dig med en ”stark” fyra 😀.

En anledning till att jag inte gillar CK är när domaren dömer ca 25 hundar och ger med något undantag alla prisbelöningen excellent. Den kvaliteten har vi inte på peppar/salt. Domarna använder CK som sin ”sortering” istället för att använda hela skalan på prisbelöningen. Jag vidhåller att vi har många domare på vår ras. Det kan man se på hur sällan de dömer en ras. Domarna har för många raser och det är allt för ofta som det är hund som bedöms och inte dvärgschnauzer. Undantaget är våra svenska domare som har rätt att döma samtliga raser. Dessa domare är i en klass för sig och när de dömer vår ras så är det dvärgschnauzer och inte hund som bedöms.

En sak jag glömde skriva om från lördagens utställning var att domaren kort motiverade sina placeringar. Det är ett tecken att man är trygg i den ras man dömer. Jag säger som på kattutställning, att det ger så mycket mer och ingen behöver gissa sig till vad domaren prioriterat. Man måste inte hålla med men för mig visar det som sagt på trygghet och engagemang i rasen man dömer.

Dagen avslutades i trimhuset med att jag trimmade Tekla så nu är hon klar inför helgen 😊.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s