Progesterontest – Vera på G…

Tysta löp kan ju vara en utmaning 😀. Virus hade tyst löp, hennes dotter Trolla och även barnbarnet Vera. Då är det praktiskt att ha en hane hemma som känner av när det är fel respektive rätt tid. Torsten är lika duktig på det som Tage var.

För några dagar sen tänkte jag att det blir nog aktuellt med parning först om 2-3 veckor men imorse valde jag att göra ett progesterontest hos veterinären. Ringde när de öppnade kl 0800 och fick en tid 0845 så det var bara att åka raka vägen 😊. Inklämd mellan akuttider, tack 😊. Snabbt och smidigt och Vera satt så snällt och fint när hon fick ett stick i benet för att lämna blodprov.

Jag hade på känn igår kväll att Vera var längre in i löpet än vad hon först visat. Mycket riktigt, dags för parning om tidigast 3-6 dagar.

Även med en tik med tyst löp så märker man när tiken väl höglöper men det kan vara schysst gentemot hanhundsägaren att informera om att man inte tänker störa något nyårsfirande 😀.

En tik som höglöper viker ut sig på samma sätt som andra tikar. Det finns ingen risk att man missar det men höglöpet kommer så snabbt på bara för att alla vanliga tecken som blod och svullnad inte finns där. Vera ger inte ifrån sig en bloddroppe. Hon har inget tikskydd på sig men trots det blir det inga fläckar där hon ligger och vilar. När hon kissar ute i snön så ser man inget blod heller.

Ett progesterontest rekommenderar min veterinär att man tar varannan dag till en början men nu är det helg och jag åker inte till Strömsholm eller Kumla för det utan nu vet vi var vi är på ”skalan” och kör därifrån 😊. Vi tar ett nytt den 2/1 igen om det skulle behövas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s