Bra böcker

Svenska Kennelklubben har bra och läsvärda böcker. Valpningsboken är ”gammal” men det står bra saker där som fortfarande är aktuella och Hunduppfödning och Hundavel är de ”nya” böckerna. De två sistnämnda rekommenderas då de är uppdaterade med aktuella regelverk och annat som förändrats sen valpningsboken och de andra böckerna i den serien kom ut.

Henry tycker det är mycket prat om valpar så han la sig över böckerna. Svårfotad och suddig på bild som vanligt 😻.

Tre av fyra birmor som klämt ihop sig ❤️.

En hund som inte har ett registreringsbevis (stamtavla) är en blandras. Dvärgschnauzer är en ras och är registrerad i SKK. Är den inte det, är det en blandras, plättlätt. En dvärgschnauzer registrerad i SKK heter Dvärgschnauzer. Inte miniatyrdvärg eller något annat hittepå.

På katt får man förklara det ofta, inget registreringsbevis = ingen raskatt (oavsett om föräldrarna är registrerade eller inte). Jag trodde inte vi uppfödare av dvärgschnauzer skulle komma behöva förklara samma. Får tillämpa det elfte budordet, ”du ska icke sluta att förvånas”.

Under mina år som aktiv inom Dvärgschnauzer/Schnauzer Pinscherklubben sedan 1998 finns det ingen uppfödare som kontaktat oss för att jobba fram en ny färg eller storlek. Det är Tyska Schnauzer Pinscherklubben (PSK) som bestämmer sånt eftersom det är rasens hemland men kontakt med sin klubb på hemmaplan vore ett första steg om man jobbar seriöst med något oavsett vad. ”Ny” storlek eller ”ny” färg kommer PSK godkänna först när pigs can fly. Att hoppas på att SKK ska godkänna nya färger och storlekar kommer inte att hända, det är inte så det går till.

Det finns bilder från början av 1900-talet på dvärgschnauzer med andra färger än våra fyra godkända färger men de överlevde inte andra världskriget och ska inte förknippas med de hundar med olika färger som finns i USA. Genetisk variation är grunden för all avel. Här i Sverige måste den vara minimal.

En reaktion på ”Bra böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s