Lite avelsdata och tankar kring krav

När man har lite tid över så kan man surfa runt lite på avelsdata och kolla statistik för dvärgschnauzer.

Kullstorleken i snitt från år 1990 och framåt.

Ovan två bilder visar hur gammal avelsdjuret var vid sin första valpkull.

Använda djur i aveln.

Inavelsgrad. Tyvärr kan man här inte se de fyra färgerna var för sig. Till det behövs Lathunden. Att inavelsgraden sjönk vid millenieskiftet berodde på att stamböckerna öppnades.

Det här är en av mina favoritbilder. Den visar avelstrenden, det vill säga parningar från 1998 och framåt. Men det är inte min favoritbild just för att den handlar om inavelsgraden. Nej, för att den visar att genom information och kunskap och förankring av RAS-arbetet kan man jobba med olika frågor utan en massa förbud, registreringskrav och bestämmelser mm.

Man får inte valphänvisning med en kull över 6,25 procent men med de senaste årens sociala medier så säljs kullar på andra sätt än bara via valphänvisningen men ändå ligger de flesta kullar under 6,25 procent. Om inavelsgrad skulle jag kunna skriva ett eget inlägg om men den här bilden var bara för att visa på att man kommer långt med informationsmöten och utbildning utan krav på förbud, stjärnor i kanten på uppfödarlistor mm.

När jag var ordförande i Dvärgschnauzeringen så jobbade jag och dåvarande styrelsen med avelskommitteén väldigt aktivt med avelsfrågor. På den tiden för ungefär 10-12 år sedan var detta ”heta” frågor men ingen av oss duckade eller vände kappan efter vinden. Vi hade fyra uppfödarmöten runt om i landet per år, vår egen dvärgschnauzerutbildning och en massa uppfödare och även medlemmar som inte var uppfödare som deltog i våra aktiviteter. Brinner man för en ras så gör man det oavsett om man sitter i en styrelse eller inte 😊. Det är den här bilden jag lutar mig mot när någon för fram att det ska vara krav på det ena och det andra. Min erfarenhet visar att man kommer längre genom att förklara varför det är viktigt att göra något än att sätta upp en ”förbudsskylt”. Det tar lite mer tid men det är det värt. Kunskap övervinner det mesta. Det är kunskapen som gör effekten, det vill säga skapar något som håller i sig.

Sen finns en annan bild som jag tycker är viktig, barnbarnskurvan. Jag har inte tagit någon bild på den eftersom den visar namn. Om en peppar/salt hane får ha max 94 avkommor i sitt liv så får han ha det dubbla antalet barnbarn. När maxantalet för barn och/eller barnbarn går över det så bidrar uppfödaren/hanhundsägaren till att minska den genetiska variationen.

Du kan ha en hane som används lite i avel men har desto mer barnbarn och tvärtom. Även tikar kan ha många barnbarn. Att jag skriver hanar är för att de inte är begränsade med max fem kullar som för tikar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s