En lördagsreflektion

Jag hade bestämt mig att min blogg skulle bli coronafri men jag är tvungen att skriva av mig 😊.

Jag blir förundrad denna tid. Var är tålamodet, ödmjukheten och faktasökandet. Jag läser kommentarer i olika grupper på FB och jag tar fram skämskudden. Sverige har inte upplevt en sån här kris i modern tid och nästa blir en ekonomisk kris.

Människor har fullt upp med att hantera Coronafrågan på sitt jobb. Jag läste om en arbetsplats där 50 procent av personalen är hemma. På de flesta arbetsplatser får folk täcka upp för varandra på jobbet eller planerar för att komma få täcka upp, en del gör sitt pass och sen den frånvarande kollegans pass på övertid. Men gud förbjude om alla som sen jobbar med ideell klubbverksamhet inte kan lägga 150 procent av sin fritid på klubbarbete med information i rätt ögonblick när de kommer hem från jobbet. Alla sliter i normal fall med att hitta tiden för att hinna jobba med klubbarbete. Nu är det inte normalt. Det är inte så i coronatider att det blir mer tid för klubbarbete.

Jag ser klubbar som skriver att de återkommer med information så snart de vet mer och har en lösning på ett uppkommet problem, strax efter så kommer frågor om problemet och irritation över att man inte får svar. Det trots att klubben precis lagt ut att de jobbar med frågan 🙈.

Ingen ideell klubb i Sverige har en samhällskritisk funktion, ingen klubb jobbar med 112-verksamhet osv. Hur kan man missa det i denna tid.

Flera skriver om vikten att lämna bra information. På min arbetsplats får vi jättebra information av min arbetsgivare och det beror på att det finns en kommunikationsavdelning med utbildad personal i kommunikation. Plus att de gör arbetet på sin betalda arbetstid, även att de precis som alla andra som arbetar med kommunikation har minst sagt fullt upp. Så alla ni som är medlemmar i en förening, ta det lugnt! Lyft blicken, oavsett vad man tycker om Corona så fattar väl alla att tiden för klubbarbete inte kan vara optimalt eller det som jorden cirklar runt just nu. Och att alla svar på frågor inte är givna.

Sydskånska kennelklubben fick så mycket skit på FB när de informerade om att de var tvungna att ställa in sin internationella utställning. Människor trodde på fullaste allvar att en ideell förening som jobbat i tre års tid har tänkt tjäna pengar på att behålla anmälningsavgifterna.

Generellt bjuder en länsklubb in domare ca tre år före. Det handlar om 20-25 domare beroende på hur många anmälda hundar man räknar med. Det kan låta som piece of cake och bjuda in det antalet. Men det är en del att ta i beaktning då långt från alla domare är auktoriserade på de ca 400 raser som finns osv. Sen allt annat jobb som rör utställningen. En klubb som bokar en mässhall har en hyra på flera hundratusen. Hotell bokat för tiotusentals kronor och nej, bokning för gruppavtal kan du inte avboka samma dag kostnadsfritt. Man jämför med andra länder som betalar tillbaka anmälningsavgiften men ersättningen från staten i krisen varierar från land till land.

Det finns inte en klubb som inte följer utvecklingen i samhället. Så alla, ta det lugnt! Ideellt klubbarbete och den verksamhet vi bedriver är inte det viktigaste i samhället just nu. I mars behöver inte tänka på vad som händer i maj eller juni månad då det kommer nya direktiv och rekommendationer så gott som dagligen. Istället kör man på min sin planering och får ta sena beslut. Det blir inte poppis att ställa in något och sen ändras i beslut av regeringen nästa vecka eller veckan därpå så aktiviteten hade kunnat genomföras.

Vi behöver alla sansa oss och leva här och nu.

När jag läste SKKs information till oss som har valpkull hemma så kan jag säga så här ett dygn senare att jag fick ta fram skämskudden. SKK är ingen myndighet och har inget ”arbetsgivaransvar” för oss uppfödare och jag tycker att informationen tyder på okunskap om hur smittan sprids. Vi har alla ett ansvar att hålla oss faktabaserade och inte späda på den oro som finns. Om alla organisationer som får frågor från sina medlemmar istället hänvisar till Folkhälsomyndighetens råd så blir det så mycket bättre. Ett tips från SKK var att vid leverans 🙈, ”Genomför överlämningen utomhus.” Allt säkert i välmening men det är inte bra att ägna sig åt något som är utanför ens expertis.

Kan jag inte överlämna någon av mina valpar i lugn och ro inomhus så får de helt enkelt vänta med att flytta. Smittspridningen är fortfarande droppsmitta och sprids inte som pesten gjorde. Det är tråkigt när organisationer ger den bilden.

Vi har företag som kommer stå utan inkomst för att vi människor hamnat i en hybris och tror att vi alla måste stanna inomhus.

Ta smittspridning på allvar men hitta inte på åtgärder som inte har grund i fakta.

2 reaktioner på ”En lördagsreflektion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s