Köksprojekt 2020

⭐️Renoveringsdagboken finns längre ner⭐️

På midsommardagen bestämde jag mig för att äntligen köra igång med mitt köksprojekt. Det är något som jag hela tiden skjutit upp. Att byta kök är inte ”bara” när det är öppen planlösning mellan vardagsrum och kök. Ett nytt kök skulle innebära ett nytt golv på hela ytan som är 30 kvm samt målning av taket. Golven är lagda runt köksskåpen och jag vill ha samma i kök/vardagsrum. Det blir alltid ringar på vattnet vid renoveringar och jag har tidigare känt att jag inte orkat ta tag i alla val och beslut som behövs. Jag bestämde att skriva det här blogginlägget om köksprojektet där jag samlat allt.

Jag gjorde en lista över alla aktiviteter, golv, kök, el, målning av väggar/tak och vatten och i vilken ordning allt skulle göras. Jag skrev också ner vad jag inte gillade med mitt nuvarande kök (vilket gick fort för det är allt), sen listade jag vad vill jag ha ut av ett nytt kök. Under köksplaneringens gång har jag stämt av mot den listan. Ett exempel är att jag absolut inte ville ha kylskåpet på samma plats som idag och inget hörnskåp med rullhyllor.

Ett tips innan planering av köket är att rensa. Rensa bort allt som inte använts de senaste åren, allt udda och allt som är kantstött. Det är onödigt att planera in förvaring som kostar flera tusen för något som inte används eller som kanske kan vara bra att ha. Nej släng eller ge bort. Less is more. Ja, man får kasta en servis som man ärvt från en släkting eller skänka det till Erikshjälpen m fl. Efter att jag hade gjort min rensning så tänkte jag igenom skissen jag gjort och ”fyllde” skåpen med det som var kvar för att se om allt fick plats.

Vad gör man utan sina vänner, jag har ställt massor av frågor till mina vänner 😂.

Golv; Först ut var valet av golv. Vilken typ av golv och vilket utseende. Om ni inte visste det redan så finns det en miljon olika utseenden på golv 😅.

Tarkett SoundLogic Moor Ek 1-stav

Det är svårt att välja ett golv som är praktiskt. Birmorna fäller vita hårstrån och hundarna fäller inte alls men drar med sig grus in. Jag beställde prover på golv men blev inte nöjd. Det jag lagt ner mest fundera-tid på och letande i det här projektet så var det golv.

Jag kommer lägga in bättre bilder på det nya golvet när renoveringen är klar. Jag blev supernöjd med golvet.

Efter en veckas intensivt letande bestämde jag mig till slut för ett laminatgolv, Tarkett SoundLogic Moor Ek 1-stav. En nyhet som dök i slutet av mitt sökande. Jag valde det genom att titta på en datorskärm. Inte att rekommendera men Tarkett hade inga varuprover men det kändes som mitt golv efter att ha surfat runt och tittat på golv till max. Jag hade bestämt redan i min aktivitetslista att golvet skulle vara bestämt och beställt innan jag beställde mitt kök. Riktningen kommer inte bli i ljusets riktning utan i rummets längd. Det kommer göra att rummet ser mer långsmalt ut men golvet blir lugnare att titta på. Det gamla golvet ligger i ljusets riktning, dvs rummets bredd och det är inte snyggt.

VITVAROR

Jag har valt att ta mina vitvaror från Ikea. Det blir en mindre aktivitet för min hjärna att styra upp om allt beställs samtidigt. Ikea har ett samarbeta med Wirhlpool och Elektrolux och har tillsammans med dem tagit fram sin vitvaruserie. En del är nöjda med serien och andra inte. Jag använder inte mitt kök särskilt ofta men kanske ändras det när nya köket är på plats.

Häll För att få så mycket bänkyta som möjligt valde jag hällen Möjlig, 29×52 cm. Det är en induktionshäll med två plattor. Jag har en gång i mitt liv använt tre plattor samtidigt och skulle det bli aktuellt igen så kompletterar jag med Ikeas bärbara induktionshäll. Mina nuvarande kastruller från Ittala fungerar även på induktionshäll. En av mina vänner tipsade mig om att testa kastrullerna med en magnet. Fastnar magneten så fungerar de för en induktionshäll.

Kombi ugn/mikro Återigen temat att spara plats utan att ge avkall på funktionalitet så valde jag en ugn som har varmluftsugn och mikro i ett. Om någon del går sönder? Ja, då får jag köpa nytt. Modellen jag valde heter Finsmakare. Den valde jag inte för alla finesser utan för att den var snyggast 😁. Eftersom jag ville ha kombiugn var det ett måste att den skulle placeras i högskåp. Kombiugnen fanns inte med självrengöring men något ska man väl göra själv 😁. Kombiugnen var svår att få tag på då Ikea har problem att få in varor till Sverige så den fick jag beställa separat och till slut kom den in i lager.

Köksfläkt Jag ville ha samma färg på spisfläkten som på ugnen även om de inte sitter bredvid varandra. Det blev en en svart vägghängd, Finsmakare, samma serie som kombiugnen. Fläkten är 70 cm bred så den borde funka perfekt till min häll som är 29 cm bred 😂 men ibland kanske jag slår till och kompletterar med min bärbara induktionshäll.

Kyl/frys Nej, jag ska inte ha integrerat för det blir mindre utrymme och jag kan inte ha mindre utrymme i frysdelen. Ja så hette det först innan en tur på Ikea så jag såg en kombination av högskåp som jag ville ha i mitt kök. Då hamnade en integrerad kyl/frys på min måste-lista så jag åkte hem och ritade in det i planeringsprogrammet. Behovet av utrymme kan jag tumma på ibland 😁. Det blev en integrerad kyl/frys som heter Isande. I och med att den är integrerad så får jag ett skåp ovanför vilket innebär mer förvaringsutrymme. Utrymmet för Isande är 192/61 liter och har automatisk avfrostning av kyl/frys. Vi som ger råmat till våra hundar/katter älskar frysar men här minskar jag utrymmet jämfört med det jag har idag med 30 liter. Men jag har nära till min stora frysbox och hämtar den frysta maten därifrån redan idag så det är inget problem 😊.

När jag valt kylskåp tidigare till mitt kök har kravet varit att ljudnivån ska ligga på 39 dB. Vid öppen planlösning vill jag inte höra oljud. Om jag hade valt fristående kyl/frys hade det blivit från Smeg som jag älskar. Volymen på det jag tittade på var 315/97 liter med måtten 188×80 cm. Med det kylskåpet hade jag fått ge avkall på förvaring då det är både bredare och djupare. Visst finns det vanliga fristående kylskåp men inte så snygga som Smegs.

Diskmaskin Sedan jag flyttade till mitt hus har jag inte haft diskmaskin. Det har helt enkelt inte funnits utrymme för det. Men nu i nya köket ritade jag in en diskmaskin som är 45 cm, Ikeas som heter Medelstor.

ÖVRIGT

Bänkskiva Valet var inte enkelt. Barbro har en bänkskiva som är supersnygg men den är lika dyr som den är snygg. Med tanke på 30 kvm golv och köksmontering blev det bänkskivor i laminat som jag tror kommer bli jättefint Ikeas Ekbacken ljusgrå betong. Jag har inte lagt upp någon budget för köksprojektet utan valt ett kök jag vill ha utan att göra kompromisser men Barbros bänkskiva var fyra gånger så dyr men jag känner mig väldigt nöjd med mitt val av bänkskiva. Hade jag inte gjort det så hade jag valt Barbros. Jag tänker inte ha ett kök med något jag redan från början inte är nöjd med.

Diskho Jag valde en rostfri disko. Det finns så snygga nu, vita och svarta i komposit men jag valde det traditionella. Jag ville ha en disko så liten som möjligt men inte så det blir opraktiskt. Men liten nog för att få de där extra värdefulla centimetrarna till bänkskiva. Det blev Ikeas Norrsjön, 37×44 cm. Till det här bänkskåpet (60 cm) har jag köpt en automatisk skåpöppnare. Lådan till källsorteringen öppnas genom att man trycker till med sitt knä. Det finns smalare bänkskåp men en viktig punkt på min lista för nya köket här källsortering. Det bästa hade varit ett 80-skåp men det var omöjligt i mitt kök då hade jag fått valt bort diskmaskinen.

Blandare Här valde jag bort Ikeas på önskemål från rörmokaren. Mer ett krav än önskan 😀. Men också för att jag hittade en jättesnygg blandare, Tapwell LEA884 Krom (fanns inte borstad stål). Den är platt och minimalistisk.

Köksö Det var en köksö allt började med och också slutar med. Det var den som jag planerade in sist i Ikeas ritprogram. Förutsättningarna för köksöns utrymme och placering var helt beroende på den övriga planeringen. Köksön består av två bänkskåp á 60 cm med en bänkskiva med överhängande, Ekbacken ljusgrå betong, som får plats för 2-3 sittplatser.

Skivan innan den monterades på köksön

Barstolar till köksön är från Mio, Kiwi, i grå sammet med ben i kromad metall. Sitthöjd 66 cm.

Kakel Jag har valt ett vitt kakel, blankt med fasad kant från Höganäs som heter Biselado, i storleken 10×20 cm, en fransk serie. Till det ska det vara vit fog. Praktiskt eller opraktiskt, det är snyggast med vit fog. Först var jag inne på att ha några rader med kakel och sen ha färgen Grå harmoni från Jotun ovanför. Men då skulle jag få lägga ner en hel del tid på underarbete för att kunna måla så får det bli kakel ända upp till taket istället.

Arbetsbelysning Som arbetsbelysning kommer det att bli vita takskenor med spotlights, Markslöjd Expand Cylinder. Eftersom jag valt bort överskåp förutom ett så blir det ingen naturlig bänkbelysning. Då måste det till bra arbetsbelysning på annat sätt. Efter en helt del googlande så hittade jag Markslöjds spotlights.

Förvaring I lådorna kommer det var ordning och reda med hjälp av Ikeas serie i bambuträ, Variera.

Eluttag Man kan inte ha för många eluttag i ett kök. Jag har valt tre infällda uttag i bänkskivan varav en i köksön, Bachmann Twist samt ett uttag ett vägguttag. Jag har valt bort USB då inga köksmaskiner har USB. Mobiler kan lika gärna laddas via en stickkontakt. Ett vägguttag i porslin, Fontini, sittandes lågt ovanför bänkskiva för att slippa se sladdar när det används.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

RENOVERINGSDAGBOK 2020

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Här kommer jag samla alla aktiviteter som en dagbok. Renoveringen sker utan stress och ångest 😊. Jag lyfter inget som är tungt utan det får jag hjälp med.

27-28 juni Vi rensade allt i köket som inte skulle sparas och resten packade vi ner i flyttkartonger för förvaring i garaget under tiden renoveringen pågår.

1 juli Möte på Ikea med en av deras köksplanerare. Jätteduktig planerare och mötet var helt coronasäkert. Ikea i Örebro har omvandlat sin restaurang till köksplanering. Man kan även boka tid för planering av möbler för vardagsrum osv.

Jag använde mig av Ikeas planeringsverktyg och det var enkelt. Jag har svårt för att läsa instruktioner så det körde ihop sig först och jag fick det här felmeddelandet 😂:

Efter en stund var jag på banan och la in alla mått och sen började det roliga med att plocka in olika artiklar. Ytan för mitt kök är begränsat. Även om kök/vardagsrum är stort så vill jag inte ha köket på någon annan yta, och inte heller flytta på dörrar osv. Jag har många fönster och dörrar och det blev en utmaning.

Från början hade bestämt mig för att inte ha några överskåp. Jag ville ha förvaring men inga överskåp, inte den bästa ekvationen 😂. Jag visste vilken köksserie jag ville ha så det behövde jag inte fundera på. Men resten var som sagt en utmaning. När jag hittade en kombination av skåp så oops fattades det alltid 3-10 cm 😆.

En skiss på nya köket i Ikeas planeringsverktyg

Det jag hade bestämt mig för var att strunta i var el, ventilation och vatten var placerat i dagsläget. Det fick bli hantverkarnas utmaning att lösa. För skulle jag gå efter var el/vatten/ventilation var placerat skulle jag bli ännu mer begränsad. Alltid var det några centimer som fattades. Till slut var jag nöjd och när jag kom till Ikea så fixade köksplaneraren till det sista på två minuter. Hon föreslog ett överskåp bredvid högskåpen som inte syns från övriga rummet och sen la hon till rätt bänkskiva på köksön som går ut en bit så man kan sitta vid den. Eftersom jag hade gjort mycket själv kunde vi lägga tid på inredningen av köksskåpen.

En skiss på nya köket i Ikeas planeringsverktyg

2 juli vattnet i köket pluggas igen så vi kan riva bort skåpen.

4 juli Här nedan är en bild på gamla köket som är från när huset byggdes 1980. Jag började med att skruva ner fläkten och det gick jättebra till sista skruven därför hänger den snett på den här bilden. Jag har nästan tagit bort allt kakel, bara lite kvar sen är det klart.

5 juli

Rivning av gamla köket och imorgon ett redan inplanerat besök hos kiropraktorn 😅. Ett högskåp och ett bänkskåp är kvar att ta bort men det kan först ske efter att jag flyttat på akvariet med Norman Bates, min kampfisk. Och ett överskåp tar vi bort efter att elfirman varit här och fixat med elen. De måste även komma hit igen när allt är rivet för att dra fram el på nya ställen i köket. Jag har ställt ett kompostgaller för vattnet så vi slipper en vattenfontän. Katterna är inte stressade av stöket 😻.

11 juli Idag tvättade jag alla väggar som ska målas. Jag använde Rustas målartvätt som jag fick tips om. Jag har tagit bort alla golvlister. Lite i taget så kropp och hjärna orkar.

12 juli Idag mellan två valpkurser tog jag bort taklister i kök/vardagsrum. Eftersom kök/vardagsrum hänger ihop med hallen, rök taklisterna även där. Ringar på vattnet 😀.

13 juli Idag åkte vi till återvinningscentralen med det gamla köket och alla lister. Plus den gamla inredningen i garaget som jag rivit ut.

14 juli Det blir som sagt ringar på vattnet och jag har varit duktig på att avgränsa mitt köksprojekt men valde ändå att ta bort listerna runt alla fönstren i kök/vardagsrum. Då blir det samma nyans som taklisterna. Golvlisterna har jag inte bestämt än om de ska bli vita eller vara i samma färg som golvet, det lutar åt det sistnämnda.

15 juli Idag rev jag två skåp i köket efter att Norman Bates fick flytta på sig. Kylen/frysen kommer få vara kvar ända tills det nya köket blir monterat. Ett måste för fyrfotingarnas mat 😊.

Sen maskerade jag alla ytor i vardagsrum/kök inför kommande målning. Golven väntar jag med till sist att ta bort. Jag misstänker att vinylmattan under det mörkbruna golvet kommer bli tufft att få bort.

16 juli Idag blev det en tur till Bauhaus för att köpa spackel till väggen bredvid altandörren så jag kan bredspackla. Sen var det dags att plasta in de möbler som jag inte kan ha stående någon annanstans samt kaminen. Dagens sista aktivitet är att tvätta 30 kvm tak 😅. Efter det blir det träningspass utomhus på Friskis & Svettis.

Birmakillarna är gärna med när jag håller på och grejar.

Imorgon kommer jag äntligen kunna börja måla. Först ut är….30 kvm tak och sen väggarna 😂.

17 juli Efter ha gjort förarbetet tidigare i veckan var det dags för målning av tak och väggar.

Jotun Grå Harmoni efter en strykning

Jag glömde att ta en bild för men väggen med cappuccino har nu blivit grå 😊.

Jotun Grå Harmoni ingår i Jotuns Lady-serie, här efter andra och sista strykningen.

18 juli Vattnet har blivit omdraget idag så det hamnar rätt i ”nya” köket.

Birmakillarna är med och övervakar arbetet
Bild från Mio

Idag hittade jag ”mina” stolar till köksön, Mios Kiwi i grått sammetstyg med kromade ben.

19 Juli En önskan i nya köket var mer bänkyta och det får jag. Med det nya köket blir det ca 3,35 m bänkyta jämfört med gamla köket där det var 1,40 m, mer än dubbelt så mycket i nya köket. Skillnaden är att jag har två högskåp på en vägg som tidigare var tom. Plus att i nya köket blir hällen 29 cm bred och diskhon 37 cm att jämföra med gamla köket där spisen var 60 cm och diskhon 80 cm.

20 juli Kvällen har ägnats åt att slipa ner resterna av det gamla kaklet och en tapet så nytt kakel ska kunna sättas upp där.

23 juli Idag var det leverans av kök och kakel. Leverans direkt in i garaget, tack för det 😊.

Återigen ringar på vattnet. Jag började klura idag på klinkers runt kaminen. Den gul/bruna looken á la 1980 på bilden ovan ska jag ta bort. Det finns en uppsjö av klinkers att välja på men jag hittar inget som jag tycker passar till det nya golvet som ska läggas in.

Nu har jag jag landat i (tror jag) att det kommer få bli en plåt som gnistskydd. Den ska ligga runt om kaminen som står i mitten mellan vardagsrum och kök. Det får bli en plåtslagares huvudvärk 😊. Min kamin som är av modell Contura är den första modellen som kom ut. Den ska bytas ut i framtiden men det kräver att hela skorstenen också byts ut. Jag riskerar inte blir utan projekt 😂. Jag vet vad jag vill ha, antingen en som man kan se elden från båda håll eller en som man kan snurran och då kommer jag ha glas som gnistskydd. Men nu avgränsar mig och håller mig till köket.

24 juli Idag har jag beställt spotlight till köket och så blev det andra lampor ovanför köksön, Taklampa Eglo Cannington, modell ”grislampa”. Det finns bara ett uttag men förhoppningsvis kan elfirman trolla.

Spotlights längd 70 cm

I eftermiddags tog jag bort klinker runt kaminen. Allt annat är lagt runt om och aldrig under förutom vid kaminen. Runt gamla köksskåpen har man lagt golven, inte under skåpen. Men här under kaminen har man lagt klinker under kaminens ben. Ja ja, det får helt enkelt lösas som så att nya golvet får läggas där jag tagit bort klinkers. Sen får det gamla ligga kvar och det kommer inte att synas när man lägger på ett gnistskydd. När jag byter kamin så kan fortfarande det gamla ligga kvar och så blir det gnistskydd som döljer resterna.

25 juli Jobbet med att ta bort den gamla vinylmattan i köksdelen har påbörjats 😅. Det är bara lagt plastgolv i köksdelen och för att få det nya golvet på samma nivå måste den bort. Jag skär i små små remsor. Arbetet fortsätter imorgon 😅.

Jag skulle inhandlat material till fönsterlister idag men det får vänta lite. Jag kom på att listerna inte får plats i min bil trots att de blir kapade i rätt längder.

26 juli Idag fortsatte arbetet med att skära bort den gamla vinylmattan. En fjärdedel kvar efter dagens arbete.

28 juli Idag fick jag bort sista biten av vinylgolvet och slipade bort limmet.

29 juli Dagen har ägnats åt att skruva ihop bänkstommar. Bara högskåpen kvar.

Ett av bänkskåpen

30 juli Idag har jag numrerat alla paket för att ha koll på vad som tillhör vad sen när köket ska monteras.

1 augusti Idag tog jag bort det gamla laminatgolvet, 30 kvm golv. Jag bar ut några dagar laminatskivor i taget då jag inte får bära tungt. Äntligen är allt gammalt bort. Möblerna står nu vid ena sidan för att sen kunna skjutas över på det nylagda golvet sen.

2 augusti Jag har beställt eluttag idag. Har haft beslutsångest men det blir tre som är infällda (en till köksön, den andra i det vänstra hörnet och den tredje placeras i högra hörnet (den ska placeras antingen i bänkskivan eller i skåpet ovanför/bredvid) och ett vanligt vägguttag (ovanför bänkskivan mellan diskbänk och diskho).

3 augusti Idag har jag fått hjälp med att bära in nya golvet så nu ligger det och väntar på att bli lagt. Ljuskällor till all ny belysning är beställd. Det finns en uppsjö av olika ljus, ljus och lum mm.

4 augusti Idag har jag börjat skruva ihop kökslådorna.

5 augusti Dag två med att skruva lådor. Det är två lådor som jag är osäker på men ska gå igenom påsarna och se om jag hittar en kopplingsdel så ska jag nog få till det. Snickaren kommer på fredag och söndag för att lägga golvet.

6 augusti Idag lämnade snickaren som skulle lägga golvet återbud på grund av sjukdom. Så jag bestämde mig för att lägga golvet själv. Allt har har en första gång, bara att åka och köpa verktyg.

7 augusti Golvläggning pågår 😅. Det går bra bara man är noggrann och tar pauser. Jag har bokat tid hos Sofia på Lugn & Ro på måndag för massage 😂.

Tarkett Soundlogik Moor Ek

10 augusti Idag har jag bokat tid för uppsättning av köket. Ska bara checka så tänkt tidsram fungerar för elektrikern.

11 augusti Efter mötet med elektrikern kom vi överens om att det blir bäst att ta ner väggskivorna för att ska bli enklare och bättre leddragning. Det blev lite extra indragningar efter att jag planerat in infällda uttag. På torsdag kommer hantverkare och fixar med det.

12 augusti Idag monterade jag stommarna till högskåpen. Jag fick hjälp med det tunga att lyfta.

13 augusti Snickare har varit här idag och tagit bort väggskivor i köket så eldragningen underlättas.

Elen på plats bakom nya gipsväggar

19-20 september Köksprojektet har varit lite på is i avvaktan på elektriker. Den här helgen har de som ska kakla, montera klart köket så slipper jag logistiken med olika hantverkare och vinner förhoppningsvis lite tid på det. Det är lite småfix klart. De jobbar tillsammans med elen i andra uppdrag så då blir det lättare att koordinera.

25 september Idag var plattsättaren här och kaklade och nästa vecka blir det fogning.

28 september Idag fogade plattsättaren kaklet.

3 oktober Idag kopplades blandare och diskmaskinen. Diskmaskinen är integrerad så det ska monteras en front på den.

Tapwell LEA884 Krom

4 oktober Snickarna har varit här idag och monterat luckor, den andra delen av bänkskivan mm. Kvar är ett utdragsskåp, väggfläkten, passbitar i hörn och mellan väggskåpet/högskåpen och taket. Så snart får jag dra bort den blå skyddsplasten.

Två av tre infällda uttag (twister) är på plats.

6 oktober Belysning är snart klart. Spotlight ovanför köksbänken ska justeras.

14 oktober Elfirman var här idag och gjorde klart belysningen i köket. Kvar är att flytta på spotlighten ovanför den långa bänkskivan men till det behövs det en liiiten nyckel som fått fötter.

Takbelysningarna i köket fungerar nu var sig med dimmerfunktion. Nya takbelysningar samt nya vägguttag installerades i vardagsrummet och i hallen.

I köket installerades mitt vägguttag i porslin från Fontini.

Nu väntar vi på snickarna som har lite fix kvar samt ska sätta upp den svarta spisfläkten på väggen.

1 november Nu är blå skyddsplasten borta även om det är lite kvar. Snickarna jag använder har massor att göra och jobbar kvällar och helger.

16 december Nu är köket nästan klart 😊. Kåpan till fläkten som ska gå upp mot taket är kvar att installera och småfix. Lamporna ovanför bänken är flyttade och sitter nu på rätt plats så det även blir ljus i lådorna när de öppnas.

4 reaktioner på ”Köksprojekt 2020

  1. Pingback: Walk of Fame – Kennel Brackets blogg

  2. Pingback: En slappsöndag – Kennel Brackets blogg

  3. Claes Laine

    Hej, jag tycker ni verkar ha fått fantastiskt fint. Hopas ni gläds nu efter renoveringen. Jag hade en fundering hur ni löste det med gnistskyddet runt braskaminen. Jag har nämligen en liknande och ska också lägga golv runt, men vill inte byta ut kaminen just nu. La ni nya golvet under braskaminen också eller täcks det av en plåt?

    1. Tack! Jag är fortfarande jättenöjd. Jag har inte ordnat med nytt gnistskydd än, det står på att-göra-listan. Kaminen används idag utan tanke är byta den i framtiden. Under kaminen är det det gamla kaklade golvet kvar och tanken är att det ska bli en plåt runt om kaminen som gnistskydd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s