Sälja valpar

När jag planerade min valpkull (Hasse&Tagekullen) så la jag ut det på min hemsida och på en fb-grupp. Jag hade flera intressenter men hänvisade att de skulle leta efter andra uppfödare alternativt hålla utkik på min hemsida när kullen var född och skrivit att det fanns valpar som sökte hem. Jag vill inte ha en lång lista med valpköpare och för mig är det inget problem att valpen är kvar efter åtta veckor även om man då får jobba lite extra med socialisering mm. Jag vill inte att valpköpare kanske får vänta helt i onödan när jag inte vet hur många valpar som föds, inte vet kön eller hur de utvecklas. Här gör uppfödare olika och alla får göra det som passar en själv, inget är rätt och inget är fel.

Det drösade in mail efter att jag la ut kullen på köpahund.se vid sex veckors ålder och det kommer fortfarande mail trots att jag inte annonserar någonstans. Vänligt informerar jag valpköparen att hålla utkik på köpahund.se, klubbens valphänvisning eller FB-gruppen för dvärgschnauzervalpar.

En sak som vi uppfödare får tänka på, är hur vi beter oss, vilka krav vi ställer på blivande valpköpare. Med krav menar jag inte det vanliga med om att ta redan på om de är insatta i ett 12-15 årigt ansvar. Nej, jag menar den här bedömningen hur valpköpare söker valp. Om man möts med attityden att du söker dvärgschnauzervalp på fel sätt och du ställer fel frågor. Ja möts en valpköpare av den här attityden ett flertal gånger och vi inte känns välkomnande i kombination med att utbudet är mindre än efterfrågan så kommer det sluta med en blandrasvalp. Visst kan man förklara bort valet av en blandrasvalp att den familjen har bevisat att de inte ska en dvärgschnauzervalp. I uppfödning påverkas vår valpförsäljning av hög- och lågkonjunktur i samhället. Det som sker nu är ingen lågkonjunktur utan en pandemi.

Jag har haft valpköpare genom åren som sagt, vi har aldrig köpt valp förut så vi vet faktiskt inte hur man går tillväga, vi kanske ställer fel frågor osv. Att man ställer fel frågor innebär inte att man inte blir ett bra hem för en dvärgschnauzer.

Jag minns hur jag hittade min första egna hund, en West Highland White Terrier. På den tiden fanns inte Internet. Via rasklubben fick jag en lista på uppfödare från norra till södra Sverige och så var det bara att ringa runt. Jag hittade en jättetrevlig uppfödare som jag fick köpa min efterlängtade westie av. Innan jag hittade denna uppfödare på listan så hade jag hunnit ringt några innan. Eftersom jag inte kände någon med westie hade jag ingen aning om utbud eller efterfrågan.

Det första samtalet jag ringde på listan minns jag fortfarande. Jag var 17 år och uppfödaren upplyste hånfullt om att en tik fick man minsann vänta på i två år följt av andra spydigheter. När jag var 17 år så förstod jag inte att människor kunde ha personliga problem som gjorde att de inte kunde uppföra sig 😊.

Jag kände direkt att hos den otrevliga kärringen skulle jag inte köpa hund hos. Efter den spydiga upplysningen fick jag snabbt en annan spydig fråga, kan du trimma. Om man ringer och presenterar sig att man söker sin första egna hund så är det knappast troligt att jag kunde trimma. Jag hade läst på om rasen sen jag var 10 år och fattade att den krävde pälsvård och ville lära mig att trimma. Jag visste att rasklubben regelbundet anordnade trimkurser så det fanns inplanerat redan. Det var liksom bara hunden som saknades.

Till slut fick jag min älskade Westie och trimma lärde jag mig också. Den otrevliga uppfödaren gick miste om en utställningsintresserad valpköpare som kunde sköta om pälsen. Min uppfödare av westie är det jag själv har som förebild hur man beter sig mot valpköpare/valpintressenter. Vi som föder upp, även om det är högt tryck på valpar nu, kan bemöda oss om att vara trevliga, vi är ansiktet utåt för rasen. En dag blir det lågkonjunktur med valpköparnas marknad. Då ringer inte telefonen och det kommer inga mail.

Svara på mail är enklast. Antingen lägger man in ett autosvar eller klistrar in ett standardsvar. Vi kan försöka stävja blandrasmarknaden 🌸.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s