Ullkniv och underull

Så här är det att ha djur eller en Gunvor, tvåbenta tomtar blir enbenta 😅.

Igår morse började dagen med scones 😊. Det har varit videomöten hela dagarna den senaste tiden och i onsdagskväll klubbmöte via Zoom. Det blir lite mycket för hjärnan, möten hela dagen, träning och möte på kvällen. Men skönt att vakna tidigt så jag i lugn och ro kunde fixa med dogsen och sen scones 😊.

Ny ljudbok 😊.

Fyllt på frysen med Mush till dogsen och birmakillarna från Hund & Kattspecialisten.

Jag har även fyllt på med en ullkniv som jag inväntar leverans på 😊. Janina la ut en bild för ett tag sen och äntligen kom jag ihåg att beställa 😊. Det är en fördel med FB att man kan få bra tips! Jag ska beställa fler ullknivar när de får in dessa i lager igen för jag vill ha dubbelt i allt. Jag vill även hitta en bra ullkniv som valpköparna får av mig när de hämtar sin valp. Tidigare har det varit en Marsmodell men den utgick ur sortimentet. Till senaste kullen blev det en Mikkimodell. McClellan gillar jag inte alls då den lätt noppar i skinnet om den inte hålls rätt.

Mina hundar hemma är alla sträva då jag inte orkar med något annat, inte före 2018 och inte heller efter 😁. Men trots det använder jag lite olika ullkammar på dem. Alla har täta pälsar med rullande pälsar. Ingen av dem har varit något ullmonster och har grå underull. De äldsta Torsten och Vera, ullkammar jag nästan aldrig sedan de var 3-4 år, de blir 8 i mars nästa år. De har den underull de ska ha för pälsens funktionalitet så den ska inte ullkammas bort och även på utställning ska hunden ha underull.

Grå eller mörk underull (som upplevs som mörkbrun eller svart i sin färg)? Jag har peppar/salt och vill ha grå underull. Inte bara för att det står i rasstandarden. Tycker det är en annan kvalitet dessutom på den grå jämfört med den mörka. Jag hade en hund som inte gick i avel så jag vet inte vad han själv hade lämnat. Men han hade en underull från helvetet 😆.

Han ställdes ut och hade väldigt sträv päls men jag ullkammande honom tre timmar varje vecka och då vet jag hur man ullkammar också. Då kan ni tänka er och dessutom mörk underull. Det var lite svårare att ullkamma bort den mörka ullen jämfört med en grå. Nu gillade han att vara på trimbordet och jag gillar att hålla på med pälsvård och han fick som sagt sina championat utan problem.

Han hade riktigt sträv päls som sagt och fick aldrig nedslag på pälskvaliteten eller färgen. Men en vanlig valpköpare hade inte klarat av att ullkamma honom för vardagsbruk och än mindre för utställning. Vi pratar gärna om sträva pälsar men viktigt att inte glömma underullen också.

Det är också lättare med grå underull att få hunden fin till utställning då det inte spökar med att den mörka ullen lyser igenom täckhåren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s