150 år och välfärd

Den här föreläsningen ser jag fram emot! Vi firar att kattutställning fyller 150 år i år. Jag är på språng den dagen men får följa allt via mobilen. Evenemanget hittar du här. Är du inte medlem i någon av klubbarna som står i loggan kan du enkelt bli det genom att besöka någon av deras hemsidor.

Facebook eller Instagram? Jag föredrar Insta före FB. Min hjärna blir yr av all text på FB och min hjärna uppskattar att Insta är mer avskalad och har en renare layout. På FB finns det en hel del bra grupper om inredning och bygg mm som jag besöker ofta och givetvis Messenger. Hur kommunicerade man förr i tiden när inte Messenger fanns 😘.

Vi svenskar vill tro att svensk välfärd är bäst. Det kanske vi vill tro för att vi betalar skatt. Ovanstående artikel är från ILCOs tidning och handlar om förtroendevalda politikers beslut om att spara in pengar.

Pengar räcker inte till allt men i vissa beslut behöver man göra andra människor delaktiga i. Det gör man genom patientorganisationer som ILCO. När jag fick min stomi så tog den en hel del tid och energi i anspråk. Bland annat pga besök varannan dag i ett par veckors tid på Kirurgiska enheten på USÖ för möten med stomisjuksköterskorna för att behandla sår som läkte långsamt och samtidigt få en stomipåse som fungerade. Dels att den skulle fungera ihop med såren som inte länge och sen få en stomi som fungerade allt eftersom allt länge och svullnaden hade gått ner. Det var x antal byten av olika påsar. Några var jag allergisk mot och några lossnade efter några timmar bara. Det här är något som måste fungera. Man ska kunna leva ett normalt liv utan oro för läckage. Det tog några bandage innan vi landade. Jag kommer mig trygg och begränsas inte på något vis.

Det handlar som det står i artikeln om att kunna leva ett liv utan stress och oro. Att kunna sitta på möten utan oro för läckage, att gå och handla utan oro för läckage, att träna utan oro för läckage, att gå en vandringsled utan oro för läckage, att visa katt och hund på utställning utan oro för läckage. Jag har alltid en reservväska i bilen med klädombyte och stomibandage utifall att något skulle hända. Skulle något hända så är det inte politikernas fel i alla fall.

Med ett antal byten av påsar under de första månaderna så fungerar det klockrent och det tack vare att jag inte tillhör region Skåne eller region Väst för då hade det tagit betydligt längre tid. Alla kroppar ser olika ut och så själva stomin. Om det är något som är individuellt så är det stomibandagen. För mig fungera livet med min ”kompis” jättebra. Så bra att jag valt att behålla den även om jag fått erbjudandet att göra mig av med den. Men då det finns risker med det som kommer innebära begränsningar så har jag avstått.

En Grönblå samverkan med Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styr Västra Götalandsregionen och det är samma uppställning i region Skåne fast en blå uppställning. Ja vi styr vår vår genom förtroendevalda.

Efter en operation hösten 2019 var jag till vårdcentralen för borttagning av stygn och det besöket tog tid. Inte för att ta bort stygnen men för personalen att hitta bandage till såret. Det är fortfarande ett sår som behöver plåstras om för att hålla ihop sårkanter innan allt läkt ordentligt och för att hålla bakterier borta. De letade igenom hela vårdcentralen och till sist hittade det bandage som de fick klippa till för att passa. Allt för en att videouthyrare på Lidingö hade bestämt sig för att att tjäna lite pengar genom att ge sig in i sjukhusbranschen och i en värld där politiker inte ställer högre krav på leverantörer av sjukvårdsmaterial än att du kan hyra ut videofilmer. För mig handlade det om bandage men operationer för andra patienter fick ställas in. Vi folket styr sjukvården genom våra förtroendevalda men jag vete sjutton om vi är byxade att klara det. Sverige är glada att vi vaccinerar femtio procent av vår befolkning medan USA har vaccinerat miljontals fler människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s