Marktäckande rörelser eller inte hos våra dvärgar

Nedanstående lånade bild från FB illustrerar en annan ras än dvärgschnauzer. Men bilden till höger visar marktäckande rörelser. Något vi sällan ser i ringen för Dvärgschnauzer men vanligare hos deras kusin Schnauzer.

IMG_3641.JPG

En dvärgschnauzer ska vara kort och kompakt men ska kortheten vara på bekostnad av vinklar? Många dvärgschnauzer rör sig i balans men med korta snabba pendlande rörelser. Några varv i trav och rörelserna är inte längre effektiva. Vinklar är inte ett långt underben som aldrig tar slut. Ryggen ska vara densamma i stående och i rörelse vilket är omöjligt när dvärgarna stående ser ut som en schäfer.

Jag hoppas 2015 att vi även då har många domare som inte bara dömer våra dvärgar stående. En del hundar saknar helt vinklar i fram och har huvudet högt som en Frieserhäst.

Varje gång domarna premierar hundar utan vinklar så kommer vi aldrig få se särskilt många med marktäckande rörelser. Titta på nästa utställning och räkna hur många dvärgar som i rörelse har bakbenen under kroppen och inte tar ut rörelsen. Har vi uppfödare skrivit om standarden?

IMG_3639.JPG
Helmer av rasen Birma, en katt med vinklar fram och bak

Dvärgschnauzer ska vara en kraftfull hund kvick och snabb i sina rörelser vilket inte fungera lika bra utan vinklar. Jag vill ha anatomi med Carina Andersson Rapp igen så vi får nörda in på skulderlägen och att frambenen ska vara placerade under hundens bål och inte under hundens haka.

Vi ses 2015 då vi får visa upp våra perfekta hundar, för vi föder ju bara upp perfekta exemplar 😉.

Hunduppfödning är hjärngympa om något och det är så roligt att berätta hur man tänkt i en kombination och så vidare. I slutet på december ska jag på valpträff med en knippe uppfödare. Äta och gosa med valpar till max och alltid får man lära sig något nytt. Ser fram emot träffen!

Lämna en kommentar