Trimma rullande päls

Lyft upp med tummen och dra med tummen och pekfingret, lyft upp med tummen och dra med tumme och pekfingret, känner ni igen 😄. Hur många gånger har man inte gjort det här momentet 😄. Så är det med en trimras. Jag tycker det är kul att trimma. Det är välbehövlig terapi för mig 😄. 

Man kan trimma ofta eller mer sällan. Ofta är mer praktiskt för trimmaren och för hunden och dessutom ser hunden mer ut som en dvärgschnauzer om den trimmas ofta. Hur ofta en dvärgschnauzer ska trimmas beror på om du ställer ut eller om det är till vardags. 

Mina hundar som avslutat sin utställningskarriär trimmas ca 6:e vecka och de jag ställer ut plockar jag på varje vecka eller varannan vecka. Du kan hålla en rullande utställningspäls genom att trimma var åttonde päls men övergångarna blir finare om man gör det oftare och det blir mindre användning av effileringssaxen. 

Torsten och Vera som ställs ut och som jag själv fött upp började jag plocka på när de var fyra veckor. Hantering börjas tidigt och då står inte valpen på ett trimbord utan ligger i mitt knä. Torsten och Vera har sedan de var valpar haft rullande päls. 

Ibland läser jag att man måste rycka ner en rullande päls emellanåt och det stämmer inte. Enda gången man behöver rycka ner och börja om från början är när man kommit ur fas eller inte plockat tillräckligt med hårstrån alternativt fel hårstrån. Även mina andra som jag fött upp och ställt ut har haft rullande pälsar sedan de var små valpar.

Med en rullande päls kan du anmäla till utställningar hela säsongen. Det finns uppfödare som väljer bort rullande pälsar för att man har flera hundar att ställa ut och växlar mellan hundarna. Man drar ner dem och låter pälsen växa ut och så kan man ställa 2-3 veckor sen är pälsen för lång. En del hundar har dålig pälskvalitet och klarar inte rullande päls. 

Hur gör man för att trimma rullande päls? Först tar man fram sin kalender och så kryssar man in en veckodag (samma) flera veckor framöver. Dessa dagar blir hundens dag och går före allt annat. Börjar man hoppa över och byta dag så vips har det gått för lång tid mellan tillfällena. 

Först kammar jag underull måttligt. En dvärgschnauzer ska ha underull kvar. Måste du kamma bort alla underull så är inte din hund tillräckligt sträv eller har rätt färg på underullen och det är bra att i åtanke när man letar en avelspartner till sin hund. Sen kammar och borstar jag igenom hundens päls medhårs.
Sen lyfter jag upp pälsen med tummen och fångar upp de längsta täckhåren och drar bort dem med tummen och pekfingret medhårs. 

Glöm ALLA verktyg, tummen och pekfingret är det bästa för att verkligen få kontroll på det man gör.  Sen när man är varmare i kläderna kan man använda till exempel trimpenna, trimtutor, trimsten ;min favorit). Med tumme och pekfinger skär man inte av pälsen och får inte heller med sig för många hårstrån. Viktigt är också att lära sig att se vilken päls som är gammal på hunden. Det syns tydligt både på svart, svart/silver och peppar/salt. Vit dvärgschnauzer har jag minimal erfarenhet av så det får andra svara på. 

Och ha längd på täckhåren. Jag vet inte varför den amerikanska trimningen lockar trimmare? Denna trend med för kort längd på täckhåren sveper som en vind över våra utställningshundar. Jag är uppfostrad med att korta pälsar är lika med dåliga pälsar.

Det roliga med trimning är att man aldrig blir fullärd. Ta bilder på din hund när den springer fritt efter trimningen och gå igenom och titta på bilderna. 
Utställning är inte en trimrävling utan hunden ska vara trimmad så den ser ut som en dvärgschnauzer. Täckhåren i lagom längd med lagom mängd underull. Allt med trimning och putsning behöver man inte lära sig på en gång utan man kan faktiskt be andra om hjälp tills man känner sig varm i kläderna. Tänk så här, alla har varit nya en gång i tiden och fått lära sig genom att titta på bilder, prova sig fram, gå kurser. En del har mer öga än andra men det är bara att öva på och be andra om tips och råd 😊. 


Men var sparsamma med användandet av sax. Klipp inte i det vita på bringan om du har en peppar/salt, trimma där så blir det pepprigt. Lyssna gärna på en bra ljudbok samtidigt som du trimmar 😊. 


Förra året gick jag trimkurs för Mia Ejerstad och det var trimning det handlade om ❤. Har ni möjlighet så ta tillfället att gå hennes kurs. Ingen trimmar i hennes division. 


När jag hämtade hem Tekla i slutet av oktober förra året fick jag träffa flera av Mias hundar. De hade rullande pälsar och även att de inte vara anmälda till utställningar så hade man kunnat ställt ut dem samma dag. 

2 reaktioner på ”Trimma rullande päls

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s