Hel eller delad lugg

Det blåser lite på toppen 😊. De här selen är jättebra på Torsten och Vera men inte på Vera. Hunden ska inte kunna gå ur dem men Vera lyckas och sen springer hon schnauzervarv i skogen och skrattar. Så för hennes del är det y-selet som gäller. På bilden är det Tekla som modellar. 


Igår fick jag tummen upp för min blogg om rullande päls. När jag började med dvärgschnauzer 1997 så trimmade min dåvarande uppfödare rullande päls. Jag fattade ingenting. Hundarna var alltid snygga och jag vågade inte peta på dem. Även att jag fick det förklarat och visat för mig hur man plockade så fattade jag ingenting. Sen började jag lite försiktigt. Trimmade för lite på vissa ställen och för mycket på andra. Övergångar och puts var inget som jag försökte mig på. Men det är bara att ställa upp sin hund på bordet och börja träna. Träna,  träna och träna. Det är roligt att trimma tillsammans med någon.

Utställning är inte en trimtävling och får inte skrämma bort nya att själva försöka sig på att sköta pälsen. Sköter man grunden så kan ta hjälp att fixa utställningsputsen och voilà, en dag så fixar du även det.

Jag har delad lugg och ibland får jag frågan om varför. Jag har aldrig haft annat än delad lugg sedan min första dvärgschnauzer 1997. Delad lugg innebär inte en bred motorväg. Hel eller delad lugg, man får välja själv men själv tycker jag att rätta schnauzeruttrycket kommer fram med delad lugg. Hel lugg tenderar ibland att ha för mycket päls och bli lite kerrier blue eller rysk terrier över det hela. Luggen ska vara en förlängning av pannan och blir det för tjockt med päls så blir de en förhöjning. Jag vill även ha luft mellan nosryggen och luggen. Men har man inget bra huvud så spelar det ingen roll om man har hel eller delad lugg. Det är inte det som avgör. Domaren har händer att känna med 😄. 


Tage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s